Půst 

Ptáte se, proč zde zmiňuji půst? Je to z toho důvodu, že ráda sdílím jakékoliv své osobní pozitivní zkušenosti a půst mi příznivě vstoupil do života podobně jako jóga tj. ve chvíli určitých zdravotních potíží, jenž se mi díky průběžným 3-14 denním půstům zmírnily. Ptáte-li se, o jaké potíže šlo, pak to byly zejména migrény, únava, trávicí potíže, zácpa.. a jak známo, vyprázdněním střev dochází k vyloučení mnohých toxinů z těla, které přijímáme z potravy, ze vzduchu atd. a způsobují nám zmíněné i různé další zdravotní potíže, proto je zkrátka ideální praktikovat čas od času půst a dát tím tělu šanci se té toxické zátěže zbavit a zachovat mu tím jeho samouzdravující schopnost. Zároveň blahodárnost půstů přináší i další benefity např. zlepšení pleti, zbystření smyslů, hlavně chuti, snížení váhy, zvýšení energie atd. A ve spojení s jemnou jógovou praxí, meditacemi a odpočinkem se můžeme zbavit zátěže nejen fyzické, též té psychické, jak díky absenci jídla, tak zbytečných informací, domněnek, předsudků a starostí, nedůležitých aktivit, vyčerpávajících činností atp. Půst nás učí, stejně jako jóga, zpomalit a dopřát si nicnedělání, hodně spánku, masáže, saunu či jiné relaxační a očistné procedury a to vše bez výčitek a s radostí. A byť jsou také doporučovány pouze jednodenní očistné půsty např. 1x měsíčně (třeba při úplňku) či 1x týdně, se kterými mám též zkušenosti, stejně jako s několikahodinovou jógovou očistnou technikou šankaprakšálana, při které se pije slaná voda a cvičí tak, aby voda postupně prošla celým trávicím traktem, až se střeva zcela vyprázdní, přesto jsou pro mě osobně přínosnější půsty vícedenní, jen na vodě, prováděné 1-2x ročně, na jaře a na podzim, v době kdy není příliš zima, neboť s úbytkem veškerého příjmu přirozeně z těla odchází nejen vše natrávené, také energie a teplo, proto je zde velmi důležitý pozvolný přechod na půst, aby došlo k únosnému vyčerpání a vyprázdnění střev a nedošlo k půstu naráz a rovnou z přeplněnosti, což může vyvolat nepříjemné stavy jako jsou bolesti hlavy, nevolnost a slabost z rychlého poklesu krevního tlaku či hladiny cukru v krvi, což nemusí znamenat, že by si půst mohli dopřát pouze lidé zcela zdraví, vhodné je v případě různých interních nemocí případný půst předem konzultovat se svým lékařem, každopádně vždy je vhodná postupná a vědomá příprava na půst. 

A v čem spočívá zmíněná příprava? Jde o postupné, alespoň týden před zahájení vícedenního půstu, vyřazování jednotlivých složek potravy, den po dni, které nejvíce náš organismus zatěžují a dlouho tráví tj. polotovary, fastfoody, průmyslově zpracované potraviny, uzeniny, maso, smažené a tučné, mouka a pečivo, cukr a vše sladké, alkohol, káva, pálivé a mléčné výrobky. Zároveň je po vícedenním půstu velmi důležitý postupný návrat k jídlu, kdy se po jeho ukončení začíná tekutou a lehkou kašovitou stravou, což jsou ovocné a zeleninové šťávy, polévky, vývary, kaše ovesné, pohankové, jáhlové, rýže atp. A postupně se lze vrátit k obvyklým složkám své stravy, podobně jako jsme je vyřazovali, eventuálně se k některým nevrátíme či jejich množství snížíme, a nastartovaný proces hubnutí a vytříbení našich chutí využijeme k úpravě stravy, pitného režimu, stylu a času věnovanému stravování i pořizování potravin, vychutnávání si jídla i té potravy duševní.. No a jelikož se vše ve dvou a více lépe táhne, nabízím sdílení postní zkušenosti na víkendu s jógou a 3 denním půstem, kde budeme oproštěni od pracovního i domácího shonu a starostí s vařením, a krom dostatečného množství vody a spánku si tam dovolíme akce v duchu "čím méně, tím lépe"..

"Hlad není jen nejlepším kuchařem, ale i nejlepším lékařem" Peter Altenberg (1859–1919) rakouský spisovatel